Atenció: ennuegament a la vista!

Estem de festa. Unes festes ben diferents, aquest 2020. Unes festes que en la majoria de cases porten plats de celebració -el raïm de cap d’any, aperitius o plats boníssims elaborats amb fruits secs,…- i joguines o altres objectes nous que de ben segur seran l’atracció dels menuts.

A molts d’ells els faltarà una etiqueta – Atenció, risc d’ennuegament- advertint del risc que suposen pel teu fill en edat preescolar.  

L’ennuegament (o tècnicament aspiració de cos estrany) és un dels accidents més freqüents en la infància, sobretot en menors de 5 anys i en especial en menors de 3. La mancança de dents i la immaduresa en la coordinació que es necessita per empesar són alguns dels factors que ho predisposen. De totes maneres, es descriu un segon pic d’incidència sobre els 9 anys d’edat, així que no podem abaixar la guàrdia!

Amb la intenció de donar la importància que mereix el tema, sense voler-te espantar, et diré que “l’ennuegament per cos estrany representa el 40% de les morts accidentals en menors d’un any1.

On i quan passen?

La majoria d’ennuegaments succeeixen a casa quan el nen menja o juga, en general acompanyat d’un adult.

Com passen?

El cos estrany- menjar, joguina, objecte…- que el nen es col·loca a la boca cau a la orofaringe i des d’allà més a baix cap a la laringofaringe. Si el nen no és capaç de treure’l de nou o tragar-se’l (això últim també pot suposar un problema) pot caure a la via respiratòria.

Si queda atrapat a la tràquea (via principal d’arribada d’aire als pulmons) es produirà ofec. Es tracta d’una emergència mèdica que requereix d’una atenció terapèutica urgent, amb la intenció d’evitar la mort o seqüeles neurològiques greus.

En altres casos, el cos estrany pot dipositar-se en vies respiratòries més petites i inferiors: els bronquis. Aleshores pot aparèixer dificultat respiratòria, o bé passar desapercebut i donar la cara més endavant en forma de pneumònies de repetició al mateix lòbul pulmonar, o altres alteracions pulmonars (atelèctasis, bronquièctasis,…).

Què puc fer per evitar-ho?

Aquesta és la part més important. Actuar abans que aparegui cap problema és una actitud sabia. Els que em coneixeu sabreu que m’agrada la prevenció primària.

Cal que protegim els nostres fills i filles a tota hora. No només quan van en bicicleta o patinet. Els accidents no tenen horaris ni fan vacances. No feu excepcions per les vacances d’estiu, ni per la castanyada, ni per les festes de Nadal,… no feu excepcions i prou.

A continuació et deixo recomanacions recolzades per l’Associació espanyola de pediatria.  

Atenció: petits a taula!

No donis als nens petits -per sota 4-5 anys- aliments amb els que es puguin ennuegar

  • Fruits secs:  avellanes, festucs, nous, pipes, blat de moro, crispetes,.. eviteu qualsevol tipus! Recorda però que els fruits secs, preferiblement naturals -no torrats-, són molt nutritius: pensa en incorporar-los de forma progressiva a la seva dieta de a partir dels 6 mesos d’edat.
  • Caramels, altres llaminadures o dolços durs.
  • I altres en presentació inadequada per un nen.

Talla o xafa els aliments llisos i rodons abans de donar-los al nen: raïm, tomàquets, cigrons, salsitxes (talla-les en llarg), etc.

Educa a menjar asseguts. Els nens no han d’estar en moviment (jugant, corrent o saltant) durant els àpats -inclosos esmorzars i berenars-.

Evita que rigui o plori mentre menja.

Ensenya’l a menjar mastegant a poc a poc. Quan arribi el moment ensenya a menjar els fruits secs un a un, no a grapats.

Evita donar-los aliments que continguin petites joguines dins.

Vigila’l mentre menja.

Nota: Aquesta entrada de blog no fa referència al Baby Led Weaning, que requereix de més mesures de prevenció específiques.

Atenció: petits jugant!

Posa atenció a les etiquetes de les joguines i no posis a l’abast del teu fill joguines no recomanades per la seva edat (sobretot si contenen peces: algunes joguines de construcció, cotxes fets en varies peces petites,…)

Assegura’t que totes les joguines tenen la marca CE (Conformitat europea).  

Ofereix-li només pilotes que siguin més grans que les pilotes de golf.

Evita que jugui amb objectes petits (monedes, bales, botons, llegums secs…), joguines fàcilment desmuntables, globus o guants de làtex. Aquests dos últims- en especial globus no inflats o trencats- en cas d’aspiració causen fàcilment l’obstrucció completa de la via respiratòria conduint a un desenllaç fatal (el 29% de les morts secundàries a aspiració d’un objecte son per globus).  

Ensenya als germans grans a mantenir les joguines amb peces petites lluny dels  petits.

Revisa el terra i llocs baixos buscant peces petites que corren per casa: monedes, cargols, fitxes, agulles, piles, etc.

Mantén els contenidors de les piles en les joguines i llibres ben tancats i recanvia-les lluny de l’abast del nen.

No posis res al bressol, en especial objectes o joguines toves, amb cordes o trossos petits. No col·loquis tendals, cortines o mòbils sobre el bressol.

Situa les bosses o embolcalls de plàstic en un lloc on no arribi el nen.

Vigila el nen mentre juga.

Què més puc fer?

Recorda trucar el 112 si el nen s’està ennuegant i no té una tos suficient per expulsar el cos estrany.

Si el teu fill/a té un episodi d’ennuegament important, tot i que es resolgui per si mateix, explica-ho a la teva pediatra per a que ho pugui tenir en compte (en especial si posteriorment presenta problemes pulmonars de repetició).

Si el teu fill/a presenta ennuegaments freqüents o tos al menjar i/o beure, comenta-ho a la pediatra.

T’animo a formar-te en maniobres de desobstrucció de la via aèria i de reanimació bàsica.

Conviure amb les emocions

Què sents quan llegeixes sobre ennuegaments? Tot i que m’agrada que el meu blog sigui un espai per sentir-se bé llegint, és possible que amb aquest tema no et sentis precisament així.

Seré franca: és un dels temes que com a mare em preocupen més. I com a pediatra també.

Pot ser que sentis preocupació, ansietat, estrès, desconfiança… o potser tranquil·litat.

Poder gestionar les emocions negatives que sorgeixen en la criança – i en especial quan valorem els perills als que pot estar exposat el nostre petit- és la millor manera per a que no ens perjudiqui a nosaltres mateixos ni els nens.

Algunes propostes que et poden ser útils:

  • No neguis o amaguis les teves emocions i sentiments al respecte.
  • Comparteix-ho amb un altre cuidador del teu fill,  persona de confiança o escriu-ho en una llibreta.
  • Informa’t sobre mesures de prevenció primària i forma’t en reanimació bàsica.
  • Segueix les recomanacions que proposen els experts.
  • Explica i demana als altres cuidadors que també les segueixin.
  • Oblida’t de les modes. En la introducció de l’alimentació complementaria, escolta’t i respecta tant el nivell maduratiu del teu fill com les teves necessitats emocionals i les dels altres cuidadors. En cas de dificultats en progressar, deixa’t assessorar per la vostra pediatra.  

Sempre pot succeir un accident. No podem controlar-ho tot. No tot depèn de nosaltres. Acceptem que el nostre marge d’actuació és petit, però valuós, i assumim la nostra responsabilitat per protegir els petits en aquestes festes i sempre.

Bon any nou- amb raïms tallats i menjats amb calma-!

Bibliografia:

1. Luna, J., Olabarri, M., Domènech, A. et al. (2016) Recomendaciones sobre la prevención de aspiraciones de cuerpos extraños. Anales de Pediatría, 04.013

Montana, A., Salerno,M., Feola,A. et al. (2020). Risk Management and Recommendations for the Prevention of Fatal Foreign Body Aspiration: Four Cases Aged 1.5 to 3 Years and Mini-review of the Literature. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17(13),4700

Lobeiras Tuñon A. Ingesta-aspiración de cuerpo extraño. Protoc diagn ter pediatr (SEUP). 2020;1:339-355.

Keefer, V., Saklofske, J. i Parker,D.A. (2018). Emotional Intelligence, Stress and Health: When the Going Gets Tough, the Tough turns to Emotions. En L. Dacre Pool, P. Qualter (ed.), An introduction to Emotional Intelligence (pp. 161-183). Chichester (UK): Wiley & So.

Sentir-se llegint