Què demano al Pare Noel?


Les joguines adequades que escolliria el Pare Noel si parlés amb mi

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és Untitled-design-4-1024x576.png

S’apropen les festes! Que bonic i màgic és el Nadal amb els petits, amb la seva alegria i il·lusió, i aquestes mirades feliçment sorpreses al veure que el Pare Noel ha llegit la seva carta. La que han escrit ells, o potser la que hem fet nosaltres a nom seu.

I és que al Pare Noel li podem demanar moltes coses i probablement “les essencials són invisibles als ulls” com va dir en Petit Príncep, i les més necessàries també. Malgrat això, avui parlarem de les joguines que demanem per aquestes festes.

Sigui qui sigui a qui escriviu aquests dies, si algú porta joguines al teu petit pot ser que et serveixi llegir això.

Des de l’Acadèmia Americana de Pediatria tornen a insistir en que totes les mares i pares hauríem d’estar ben informats sobre la importància d’escollir les joguines adequades pels nostres petits. I és que les joguines que tinguin donaran forma a la seva manera de jugar durant moltes hores i d’això depèn el seu desenvolupament!

Per què jugar?

Vaja! Això es mereixeria una entrada a part. Resumint: jugar no és un passatemps. No ho ha estat mai per a qualsevol nen, i menys ho és en el segle XXI, quan les habilitats emocionals i socials seran molt importants per a una vida exitosa, mentalment saludable i feliç . Jugar és la manera natural més efectiva i bonica de descobrir el món i la forma en com relacionar-se amb ell.

Jugar és important pel desenvolupament del teu fill en molts àmbits: motriu, lingüístic, però especialment per aprendre a relacionar-se amb els altres, reconèixer i gestionar emocions, solucionar conflictes, i desenvolupar funcions executives com organitzar-se, planificar, controlar els impulsos, desenvolupar la memòria de treball… tot això afavoreix una millor evolució a nivell personal i acadèmic!

Quines joguines demano al Pare Noel?

Parlarem de joguines referint-nos a qualsevol objecte (construït, comprat o trobat a la natura) que ajudi al teu fill a jugar.

(Nota curta: els que trobem a la natura m’encanten!)

L’oferta de joguines és enorme, i els elfs d’en Pare Noel i els patges dels Reis Mags passen moles hores escollint els millors regals pels nostres nens per encartar amb els seus gustos y que els encantin.. però, compte que no perdin el nord!

Sabem que, un cop satisfetes les necessitats bàsiques, els objectes no donen la felicitat. Que els nens i nenes tinguin amb què jugar i temps per fer-ho és imprescindible i diria que fins i tot forma part de la definició d’infància, però hem d’evitar el “Síndrome del nen hiperregalat”. Regalar masses joguines és contraproduent, i pot fer créixer els nens amb idees poc realistes i limitats. Si no vols que el teu fill pensi que ha de rebre molts regals per ser valuós, i vols fomentar el seu desenvolupament, el joc amb atenció plena i que apreciï les coses, selecciona entre un màxim de 3 a 5 regals de diferents categories.

Les joguines adequades les podem classificar en:

 1. Jocs simbòlics o d’imitació: nines, cotxes, cuinetes, estris d’alimentació, feines de la llar, figues d’animals,… promouen l’ús de la paraula i d’invenció d’històries, imitar, descobrir i afrontar situacions i emocions de la vida diària. Tot això facilita el desenvolupament socio-emocional, del llenguatge i del pensament simbòlic.
 2. Jocs de manipulació (desenvolupament motor fi): puzles, blocs, figures, trens, aprendre a fer nusos,… amb ells s’aprèn a resoldre problemes jugant, a la vegada que es desenvolupen habilitats lingüístiques, motores i cognitives (son predictores de les primeres habilitats espacials i matemàtiques).
 3. Art: pintures de tot tipus, ceres, guixos, disfresses… ideals per donar via lliure a la imaginació del teu petit mentre s’afavoreix el desenvolupament motor fi i funcions executives.
 4. Llenguatge i conceptes: llibres, jocs de cartes, de taula, fitxes, momory,.. els seus beneficis són obvis.
 5. Jocs pel desenvolupament motor gros: pilotes, carros, bicicletes, patinets, gronxador… afavoreixen el desenvolupament motor, la autorregulació i les habilitats socials amb altres nens mentre s’estableixen les normes de joc.

Els llibre són molt més que un joc… mereixen un capítol a part. Però en aquest cas he volgut incloure’ls en aquesta llista per assegurar-nos que no ens oblidem d’ells en aquestes dates tant especials.

En aquesta llista de joguines hi ha tots els tipus de joc que en Pare Noel voldria pels teus fills si parlés amb un pediatra. Aquests jocs permeten als nens fer volar la imaginació, jugar acompanyats d’altres nens o d’un adult com tu. I aquesta és la clau per créixer jugant!

S’ha d’intentar descobrir la joguina que li fa més il·lusió al petit, però també buscar que estimuli les seves capacitats, que els permetin jugar amb els altres i ajudin al creixement de les seves habilitats socio-emocional.

Ah! I una cosa més… fixa’t que no tenen que ser cares!

Quines joguines no trobaràs a las meva carta?

Segur que si et parlo de joguines que emeten llums, sorolls o parlen com robots et vindran en ment fàcilment més d’un a la ment. N’hi ha moltíssims i molt diferents (des de nines que parlen, fins a robots que expliquen històries o aplicacions pel mòbil). Malgrat que s’han posat de moda les darreres dècades prometent ajudar als nens, la comunitat científica del camp de la salut ho té clar: no existeixen joguines electròniques que puguin arribar a tenir els beneficis de les joguines tradicionals. Potser amb una mica de dramatisme (necessari per no fomentar-los) diré que poden ser un risc pels nens petits. Per què dic això? Doncs perquè poden substituir la interacció amb altres persones, o perjudicar la seva creativitat… i això interfereix en el seu desenvolupament cognitiu, social, emocional i lingüístic.

Jo ho tinc clar: no els incloc a la carta. I si per equivocació algun elf o patge despistat ens deixa algun sota l’arbre intento que per costum juguem junts amb aquesta joguina!

Propostes per començar a escriure la carta

Algunes claus per patges amb sentit comú i informació actualitzada:

 • Abans de començar, valora totes les joguines de les que ja disposa el teu fill. No només en els que té a casa, sinó també en altres espais de joc o els dels familiars amb qui pugui fer intercanvi.
 • Estableix un nombre màxims de regals per festa, entre 3 i 5, incloent la roba, el necessari, un emocional i un amb una finalitat concreta.
 • Si el teu fill/a és suficientment gran per demanar regals, ajuda’l a entendre que en pot demanar un número limitat, i aprofita aquest moment per gaudir escrivint la carta junts a la vegada que treballeu l’empatia i la tolerància a la frustració.
 • Comunica els teus plans a tots els elfs i patges d’en Pare Noel. És important un treball en equip per protegir els nens del síndrome del nen hiperregalat.
 • Escull joguines que estimulin les seves capacitats, de manera que pugui disposar en el seu entorn (incloent altres ambients que freqüenti fora de casa) de joguines de les diferents categories.
 • Recorda incloure almenys un llibre 😉
 • Gaudeix de les festes sabent que el millor regal pel teu fill és el temps que passareu junts.

Bones festes i bones hores de joc el 2021!

Bibliografía:

Healey A, Mendelsohn A, AAP COUNCIL ON EARLY. CHILDHOOD. Selecting Appropriate Toys for Young Children in the Digital Era. Pediatrics. 2019;143(1):e20183348

Sentir-se llegint