CRÉIXER petits i grans

Quant temps els deixo veure la tele?

Televisió, tauletes, mòbils, ordinadors, ebooks… la informació i comunicació digital ha aterrat a les nostres vides a gran velocitat i ens ha inmers en ella. Però, com afecten les pantalles als nostres petits de 0 a 6 anys? Aprenen amb elles?

El millor dispositiu del món està molt lluny d’assolir les virtuds de jugar tocant, embrutant-se, creant històries amb la natura o resolvent problemes amb blocs de fusta.

El teu fill necessita jugar tocant i interactuant amb tu, altres nens o personatges fantàstics per desenvolupar millor la seva atenció, memòria, creativitat, aprendre com relacionar-se amb els altres, enginyar maneres per solucionar problemes…

Els nens són petits cièntifics que necessiten experimentar per créixer

Els estudis mostren que és la presència d’un adult i les seves explicacions mentre l’infant mira la televisió el factor clau per a que aprengui alguna cosa…

Com els afecten les pantalles?

Sabem que és còmode i a vegades necessari pels pares posar al nen a mirar la televisió o altra dispositiu, però t’he de dir que les pantalles tenen més inconvenients que beneficis pel teu fill.

De totes maneres, comencem per les coses positives. Si vols que el teu fill de 18 mesos a 6 anys vegi pantalles busca programes adaptats a la seva edat, amb pocs canvis ràpids de imatge i sense viòlencia, i acompanya’l sempre. Només aquest tipus de programes i la teva presència poden ajudar a que aprengui paraules i certes habilitats socials a través de la història dels personatges.

De totes maneres, sabem que és molt millor pel teu fill passar aquest temps jugant, llegint, ajudant-te amb les teves feines o parlant amb tu. La vida real dóna moltíssimes més oportunitats per aprendre noves paraules, com relacionar-se amb els altres, com entendre el món, desenvolupar l’atenció, el control d’impulsos, de regulació emocional, creativitat i flexibilitat de pensament,….

L’exposició a pantalles de forma excessiva en preescolars interfereix en el desenvolupament cognitiu, l’adquisició i riquesa de la parla i les habilitats socio-emocionals, i disminuix la interacció entre pares i nens el que pot arribar a afectar la seva relació.

Sabem que és més fàcil que el teu fill estigui exposat a pantalles si té un caràcter intens i mogut o problemes per gestionar les seves emocions, però volem animar-te a seguir de totes totes les recomenacions seguents:

 • Evita l’ús de medis digitals per sota dels 18-24 mesos (excepte video-trucades)
 • Per nens entre 18 i 24 meses, si vols introduir els medis digitals, tria programes d’alta qualitat educatius i mireu-los conjuntament. Evita que els vegi sol.
 • Per nens de 2 a 6 anys limita l’exposició a pantalles a màxim 1 hora al dia, sempre amb programes d’alta qualitat i acompanyat per un adult. Ajuda’l a entendre el que està veient i a aplicar-ho a la realitat del món que l’envolta.
 • Recorda sempre que l’activitat de joc més senzilla i simple pot aportar més beneficis i oportunitats per créixer al teu fill que un dispositiu.
 • No utilitzis les pantalles com a cangurs.
 • Eviteu els programes que vagin a ritme ràpid o tinguin contingut violent, i les apps amb anuncis o altres distraccions (no els entenen i dificulten el desenvolupament de l’atenció).
 • Apaga la televisió o altres dispositius quan no s’usin: el soroll de fons distreu el nen en la seva activitat de joc dificultant el desenvolupament de l’atenció i limitant el temps per parlar.
 • Evita calmar el teu fill sempre amb l’ús de dispositius: aquesta estratègia pot conduir a problemes per entendre i establir límits i dificultar el desenvolupament de la seva pròpia gestió emocional saludable. Encareu els problemes buscant sol·lucions, com ara establint límits o normes, trobant activitats alternatives o calmant el nen d’altra manera.
 • Manten espais de la casa sense dispositius, en especial les habitacions.
 • Evita que miri pantalles 1 hora abans d’anar a dormir.
 • Manten l’hora de menjar, reunions familiars o temps de joc conjunt amb els teus fills sense pantalles. Manten un espai de temps per jugar amb el teu fill!

Bibliografia:

APP COUNCIL ON COMMUNICATIONS AND MEDIA. Media and Young Minds. Pediatrics. 2016;138(5):e20162591

Plan para el consumo mediático de su familia. https://www.healthychildren.org/spanish/media/Paginas/default.aspx