CRÉIXER petits i grans

Eines per créixer en família

Els menuts de la casa necessiten entrenar-se en consciència emocional. I en primer lloc necessiten fer-ho en un ambient segur que els ajudi a CRÉIXER.

CUIDAR EL NIU

Un ambient segur es construeix a base d’una relació ferma i constant de confiança entre el cuidador i l’infant. Els petits tenen tot el potencial per créixer, però requereixen un cuidador que els asseguri la seva supervivència en els primers anys de vida i ho faci amb una relació íntima segura (vincle segur). Veure en risc aquesta seguretat pot conduir a una alteració en la seva conducta, salut emocional i física.

Mostra amor incondicional

Independentment de l’emoció que senti el seu fill i com es comporti. No és fàcil. Fer-ho, en algun moment, pot requerir molta empatia i gestió emocional per part nostra però és necessari per oferir-li seguretat i confiança en els moments més complicats.

Posa atenció a les seves necessitats

El teu fill et farà saber tot allò que necessiti, no ho dubtis. Probablement, amb els anys serà capaç d’utilitzar la paraula, com fem la majoria d’adults en els moments en que som capaços de gestionar apropiadament les emocions, però de ben petit només t’ho podrà dir a través de l’expressió de les emocions i la seva conducta. Pots trobar més informació a “Missatge rere l’emoció”.

Respon a les seves necessitats

No té cap sentit reconèixer la seva necessitat i no fer-hi cas. Els nens necessiten sentir que poden confiar en que la seva mare o pare els protegirà i cuidarà per sobreviure. Necessita afecte? Dóna-li una abraçada. El teu contacte físic afectuós sempre que el nen ho desitgi ajuda a enfortir la relació i potencia un creixement emocional saludable. Els nens malcriats no són precisament els que reben amor, sinó el contrari!

Necessita menjar? dormir? Respon a les seves necessitats amb una bona solució i adequant-se a l’edat i desenvolupament del nen. Un nounat rarament podrà esperar 30 segons a que la mare li doni el pit si té gana, mentre que un bebè de 8 mesos és probable que ja pugui esperar 5 minuts a trobar un indret còmode per fer-ho.

No confonguis mostrar-se responsiu amb consentir. Intenta diferenciar les necessitats reals en el seu comportament. En l’apartat “Rere la conducta” a la R de cRéixer en trobaràs més informació.

Algunes de les necessitats dels infants de 0 a 6 anys són2:

  • FISIOLÒGIQUES: alimentar-se, descansar, mantenir-se net
  • SEGURETAT: a casa i fora. No ser agredits física ni mentalment. Gaudir de salut.
  • CONNEXIÓ: rebre amor, contacte físic. Tenir amistats (nens majors 2-3 anys).
  • PERTINÈNCIA (reconeixement): confiança, respecte, èxits.
  • AUTOREALITZACIÓ: creativitat, capacitat per resoldre conflictes, acceptació dels fets…

Tenir la joguina amb la última tecnologia no és una necessitat, i, si substitueix el joc interactiu amb tu, pot dificultar la vostra connexió i la seva creativitat.


Bibliografia:

1. Elias, M., Tobias, S., Friedlander, B. (1999) Educar con inteligencia emocional. Penguin Random House Group: Barcelona.

2.Inspirat en la Piràmide de Malow i els principis de connexió i pertinència de la Disciplina positiva.

Garcia Navarro, E. (2013). Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. ¿Cómo educar las emociones en niños? [Arxiu de video].  Recuperat de: https://www.youtube.com/watch?v=_2xGW5TM5Rs

López, F. i Ortiz, M.J. (2005). El desarrollo del apego durante la infancia. En F. López, I. Etxebarria, M.J. Fuentes i J.M. Ortiz (ed.), Desarrollo afectivo y social (pp. 41-64). Madrid: Pirámide.

Medina, J.  (2013). Viaje al cerebro del niño. Cómo criar a un niño inteligente y feliz. Barcelona: Paidós.  

Ortiz, M.J. (2005). El desarrollo emocional. En F. López, I. Etxebarria, M.J, Fuentes. i J.M. Ortiz (ed.), Desarrollo afectivo y social (pp. 95-121) Madrid: Pirámide.

The Center on the Developing Child at Harvard University (2015). La ciencia del desarrollo infantil temprano. Recuperat de https://developingchild.harvard.edu/