CRÉIXER petits i grans

El primer pas

Enfocar a prop significa també cuidar-nos, i és que sabem que aquesta és la millor forma per poder cuidar. No és un tòpic, de debò.

I cuidar-se en un sentit ampli. En els primers anys de maternitat i paternitat es produeixen canvis tant importants que si no hi posem atenció fàcilment poden allunyar-nos del benestar social i emocional.

Cuida la teva alimentació

Que sigui equilibrada. La dieta mediterrània és una gran opció. No et saltis àpats. Pensa que si lactes l’alimentació és encara més important que mai.

Descansa

Seré sincera. Quan et converteixes en el cuidador principal del teu fill, almenys els primers mesos (o anys si som realistes) les teves nits no seran les d’abans. No descansaràs igual. No dormiràs tot seguit. T’aixecaràs més d’un dia amb molta son i quan el teu fill tingui ganes de jugar a les 21h de la nit et semblarà que és mitja nit.

Els primers anys d’un infant generalment interfereixen de forma rellevant en el son reparador dels adults. El recent nascut alterna curts períodes de son amb altres de vigília encara més breus. Dormir tota la nit sense interrupció no és una veritat biològica ni un fet universal1.

Els primers anys de vida la nostra biologia ens desperta diverses vegades durant la nit per assegurar la supervivència de l’espècie, i reconciliem fàcilment el son al constatar que la mare segueix a prop per protegir-nos. Per això és probable que el teu fill et desperti 3, 4 o inclús més vegades durant la nit.

Respectant les decisions de totes les famílies, nosaltres recolzem l’opció de collit per ser una forma respectuosa de descans tant per petits i grans. I és que en els primers anys de vida volem prioritzar la biologia per sobre de la cultura occidental, i sobretot, vetllar pel teu descans.

Es tracta però de trobar la fórmula que us vagi millor a la vostra família. En el postpart immediat et recomanem també descansar durant el dia; així és més llevador el ritme del bebè.

Cuida el teu temps personal

La pater- maternitat insten posar gairebé tota la nostra atenció a l’infant i pot portar una sobrecàrrega de feines i obligacions. Per protegir la teva salut física i emocional respecta les teves necessitats. Busca un període de temps cada dia en el que et puguis trobar sol cuidant-te, posant atenció plena en allò que fa (una dutxa, cuinar, llegir, meditar,…). Tria lliurement la duració del temps personal però sobretot no et sentis culpable d’estar cuidant-te per uns minuts o hores només a tu. Aprofita quan el teu fill pugui estar a càrrec d’un altre cuidador, o quan dormi.

Tingues present però que els primers mesos el teu bebè pot requerir la teva presencia de forma constant: és part de la biologia humana. Respecta les necessitats de la mare si durant aquest període no vol un espai personal.

Fes exercici

Fer exercici físic aeròbic com caminar a bon ritme mitja hora diària millora la salut física i mental. Si ets mare, segueix les recomanacions del teu metge els primers mesos postpart.

Cuida les amistats

L’aïllament social perjudica el benestar social i emocional.

Sabem que el ritme diari de les famílies amb nens petits pot dificultar mantenir les relacions d’amistat prèvies, i que a més a més aquestes poden canviar per diferir d’interessos.

Procura mantenir amistats: amb la família, amb els amics, o amb altres famílies en la seva situació. Una bona opció és apuntar-se a un grup de postpart o de criança.

En el moment actual de pandèmia, conèixer altres famílies en sessions en línia pot ser una bona manera de cuidar-te.

Cuidar-se a un mateix és el primer pas per cuidar el seu fill/a.