CRÉIXER petits i grans

Expectatives a la primera infància

Tercer pas: adequar les expectatives

Primers 3 mesos: mare i nadó units

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 6-2-1024x1024.png

És probable que el teu nadó vulgui estar la major part del dia als teus braços (o exclusivament als de la mare). En depèn la seva supervivència. Estudis experimentals demostren que pel nadó és més important el contacte físic que l’alimentació, tot i que ambdues són imprescindibles.

Oferir contacte físic, inclús amb estones en pell amb pell, enforteix el vincle segur.

És esperable que el teu bebè et somrigui als 2 mesos d’edat. Si no ho fa, explica-ho al teu pediatra.

3 a 8 mesos: sóc del món

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 7-1-1024x1024.png

Des del naixement l’infant busca descobrir el seu entorn, però mentre el primer mes de vida entén el seu entorn com el metre quadrat que l’inclouen a ell i a la mare, a mesura que creix busca també el que succeeix a fora. Li criden l’atenció inicialment els contrasts i les cares, per seguir amb els colors vermell, groc, negre i blanc, els objectes en moviment i les llums.

Dels 2-3 els 8 mesos es probablement que el seu fill accepti passar de mà en mà dels diferents cuidadors sense masses pegues, i que somrigui a desconeguts.

8 a 18 mesos: al niu em sento segur

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és Add-a-subheading-còpia-1024x1024.png

“El meu fill no em deixa ni un moment! Sembla que haguem tornat als primers mesos!” Doncs és normal. L’ansietat per la separació amb els cuidadors sorgeix entorn els 8-12 mesos de vida i notarà el seu inici perquè el seu fill/a buscarà la seva presència i és possible que plori quan vostè no hi pugui ser. Entengui que és un procés normal del desenvolupament amb unes bases biològiques, i que no hi ha cap capritx ni mala intencionalitat rere la seva emoció ni conducta. Aprofiti-ho per enfortir la reva relació amb una abraçada empàtica i comenci a acompanyar-lo en la Consciència emocional anomenant les seves emocions de tristesa, frustració o ràbia.

12-24 mesos: Ho faig jo!

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 5-1-1024x1024.png

És el període en que habitualment es desenvolupa el sentit d’autonomia. Els nens entren en l’etapa en la que ho volen fer per ells mateixos.

Com que just diu les primeres setmanes, el petit li mostrarà la seva valuosa autonomia:

  • Fent coses per ell mateix: inclús voldran provar certes coses que ens poden semblar ben inadequades, motiu pel qual no se’ls pot treure ull de sobre
  • Dient alt i clar “No, no i no ” a les nostres propostes. Provi d’oferir només algunes opcions en comptes de fer preguntes obertes.

2-6 anys: explorador i científic per naturalesa

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és 4-1-1024x1024.png

La primera infància, en especial des de que s’inicia el desplaçament (sobre els 9 mesos d’edat) els infants son autèntics exploradors i científics. És la biologia humana. Trobar-se amb adults que limiten la seva exploració va en contra de la nostra naturalesa i pot causar veritables tempestes emocionals al seu petit, fruit de la frustració i la ràbia. No volem dir amb això que haguem de permetre qualsevol conducta exploratòria! Però volem remarcar que les actituds controladores i castigar (que ens desenfoquen!) no són beneficioses. Mantinguis ferm i amable reorientant la conducta del seu fill cap el que sí que pot fer, i ofereix-li moments per explorar lliurement i provar coses noves per ell mateix, adequant-se al nivell evolutiu del nen.