CRÉIXER petits i grans

Com tenir les expectatives justes

Les expectatives elevades, inadequades a l’edat o maduració del nen poden convertir-se en fletxes enverinades contra la seva autoestima, autoconcepte i motivació.

Conèixer les expectatives adequades pel teu fill ajuda a comprendre’l amb empatia en algunes situacions. Ho pots fer amb 3 senzills passos:

El primer pas: valora el teu fill com a ser únic

El teu fill o filla és únic.

Pot ser que estigui seguint o no el neurodesenvolupament mig de la població. I sigui com sigui no el deixa de fer únic i especial. Amb això no volem donar al nen una mirada de excepcionalitat ni fer-lo sentir un superheroi amb poders únics ni per sobre del resta del món. Volem tornar a cadascun dels nens del món la seva singularitat, mirar-los de forma més humana i atenta a les seves particulars necessitats.

Desde CRÉIXER ens agrada el símil tant estès del brot per explicar el creixement i paper educatiu. Els infants són brots amb tot el potencial per créixer per si mateixos. Triar la millor terra per aquell brot, adobar-la, regar i exposar-lo al sol necessari és la nostra feina com a mares i pares.

Regaries igual un pomer i una olivera?

Què faries si esperes un roser i et regalen un cactus?

Si decideixes regar el cactus amb la mateixa freqüència que un roser, o exposes el roser al mateix sol i calor que un cactus probablement no arribin a bon port.

En aquest sentit, és molt important descobrir quin brot és cada nen, apreciar les seves qualitats i fruits. El teu fill té un temperament i potencial únics, intenta comprendre amb empatia les seves perspectives i limitacions.

Segon pas: conèixer el teu fill/a

L’única forma de no ofegar als nens amb expectatives poc realistes és adequant-les a ells, i per això els hem de conèixer.

I igual que un pagès cuida el brot en un hort, pot ser molt útil posar-hi una bona dosis de

dedicació, atenció plena, constància, esperança i confiança.

La majoria de nens empàtics i cooperatius tenen pares que els coneixen, els dediquen temps i els mostren empatia. Una bona estratègia per conèixer el teu fill és dedicar diàriament temps seient al seu costat, escoltant-lo, mirant-lo amb atenció plena (sense mòbils ni altres distraccions) i deixar que porti ell la batuta per una estona.

Observa també durant el dia què el fa sentir content, frustrat, enfadat o trist,… i com va desenvolupament habilitats a mesura de creix. Permet que segueixi el seu ritme, deixant anar la corda de mica en mica quan el vegis preparat, i adequant les expectatives a la seva realitat.