CRÉIXER petits i grans

A què juguem?

Les famílies que poden pagar joguines cares potser pensen que deixar el seu fill sense elles, sense la última tecnologia o joguines electròniques és privar-los d’oportunitats per créixer i aprendre. Res més lluny de la realitat.

La realitat és que la creativitat i joc dels nens s’aconsegueix millor amb les joguines més econòmiques (blocs de fusta, una pilota, puzles, caixes, cartró, fulles i altres recursos naturals…) i amb mares i pares que comparteixen temps amb el seu fill jugant, llegint, mirant-se i parlant.

Aleshores… el nostre fill necessita sempre jugar amb algú? Hi ha diferents tipus de jocs. La balança entre el joc basat en la interacció amb els cuidadors o el joc lliure probablement variarà segons les vostres necessitats, però ambdós tipus de jocs són beneficiosos i necessaris.

Joc amb un objecte

El nen explora un objecte mentre aprèn les seves propietats. Comença amb l’exploració sensoro-motora, que inclou posar-se l’objecte a la boca (normal i esperable el primer any de vida!) fins al joc simbòlic (utilitzar la tapa d’una caixa com si fos un telèfon).

Joc físic

Explorar, córrer, saltar… en definitiva, moure’s. Inclou tant els inicials jocs de “cavallet” com el descobrir gatejant o jocs com el pilla-pilla quan són més grans. Aquest tipus de joc promou un estil de vida actiu amb menor obesitat i malalties cardiovasculars. A més, els jocs de competició guiats per un adult en els que tots els participants guanyen de manera ocasional, són una manera d’aprendre a perdre de forma divertida i acollidora.

Joc a l’aire lliure

Aquest tipus de joc promou un estil de vida saludable perquè inclou el moviment, l’exercici físic… i alhora ajuda a desenvolupar habilitats cognitives, socials i lingüístiques. La natura dóna la oportunitat també de millorar les habilitats sensitives.

Joc social o d’imitació sol o amb altres

Jugar amb altres nens obliga a establir unes “normes de joc” i aprendre a cooperar.

El joc lliure és crucial per l’exploració, mantenir la capacitat de meravellar-se, la imaginació i creativitat, alhora que permet entendre les seves preferències i interessos propis.

El joc guiat per adults és un joc en el que l’adult acompanya al petit creant un ambient ideal per aprendre, sense imposar. Es tracta d’oferir un espai segur i càlid en el que el nen pugui explorar i jugar.

La interacció “tira i tornaés molt valuosa pel desenvolupament cognitiu, lingüístic i social dels petits. Es tracta de fixar-se en què posa atenció el nen, què mira o què fa. El primer en començar en aquest tipus d’interacció, com si “tirés” la pilota com en un partit de tennis, és sempre el nen. Aleshores la mare o el pare es dirigeix a ell parlant-li sobre allò (oh, sí, una pastanaga!), com si li “tornessin” la pilota, qui respondrà d’alguna manera. S’ha establert un diàleg, una rica interacció, una valuosa connexió!

Bibliografia:

Yogman M, Garner A, Hutchinson J, et al; APP COMMITEE ON PSYCHOSOCIAL ASPECTS OF CHILD AND FAMILY HEALTH, APP COUNCIL ON COMMUNICATIONS AND MEDIA. The Powe of play: A Pediatric Role in Enhancing Development in Young Children. Paediatrics. 2018; 142(3):e20182058.