CRÉIXER petits i grans

Com afrontar els problemes de forma saludable?

Les situacions diàries ens generen emocions. Sentir tristesa, rabia, ansietat, preocupació o altres emocions desagradables és ben normal, però viure sempre amb elles pot afectar greument la nostra salut i benestar.

Per sentir-te millor gestiona les teves emocions

T’explicaré uns senzills passos. Sí, són fàcils d’entendre i recordar però sabem que poden ser difícils de portar a la pràctica en algunes situacions. No et desanimis, felicita’t pel camí fet i encoratja’t a continuar entrenant-te.

1. QUÈ ESTIC SENTINT?

Reconèixer que estàs sentint una emoció i posar-hi nom és el primer pas per poder-la gestionar. Per descobrir més, torna a l’apartat “Consciència”.

2. ATURA’T

En el mateix moment que puguis identificar que estàs sentint una emoció, atura’t. És moment de respirar profund i pensar. Potser ja has iniciat de forma inconscient una reacció emocional: la naturalesa de la reacció és més ràpida que la raó. Però més val reconduir la teva acció ara cap a la calma i connexió a la llar que continuar amb una reacció emocional inapropiada.

PARA – RESPIRA PROFUNT – PENSA.

La respiració sempre estar present amb tu, i és una potent eina per disminuir l’excitació del sistema emocional i poder pensar.

Fes les respiracions que necessitis de forma:

  • Profunda
  • Usa el diafragma: fes que la panxa s'”infli” i “desinfli” a mesura que respires.

Si és segur pel teu fill i ho necessites pots demanar que necessites calma i allunyar-te del problema uns minuts fins recuperar l’estat per afrontar el problema.

Potser et va bé també fer exercici, cantar, ballar, fer-te una dutxa, escoltar música,… Pot ser-te útil distreure’t una estona sempre i quan més tard reprenguis el teu problema per triar un camí saludable des d’una major calma.

3. TRIA EL CAMÍ

Hi ha camins que t’ajudaran a regular les emocions i altres que poden perpetuar-les fins a emmalaltir.

Coneix aquí què et pot ajudar! Escull-ne les que necessitis en cada situació.

Busca una soució el problema

Meravellós! Possiblement l’estratègia més segura i efectiva per gestionar una emoció: trobar una forma de resoldre el problema que sigui respectuosa i amable per tu, el teu fill i l’entorn.

Sento dir-te que no sempre és possible. No totes les situacions difícils les podem controlar. En la malaltia d’un ser estimat o en una pandèmia mundial com la que vivim difícilment estarà a les teves mans resoldre el problema.

Fes plans

Fer plans pot evitar situacions complicades i emocions desagradables a petits i grans. Pel benestar, la calma i connexió a casa teva: planifica!

Saps que el teu fill quan té gana fa una rabieta i reconeixes que et encara et costa gestionar-les emocionalment? Planifica els seus horaris igual que ho fas amb els teus! Les rutines, sense caure en la rigidesa de la inflexibilitat, ajuden a petits i grans a sentir-se segurs i còmodes.

Actua abans que aparegui el problema

Segueix les recomanacions que el teu pediatra et donarà per vetllar per la salut del teu fill, i així evitareu alguns problemes que es poden prevenir: mengeu de forma saludable, feu exercici físic, protegiu-vos del sol, vacuna al teu fill, segueix els controls mèdics…

Explica el que sents: parla, escriu o dibuixa

Parla del que sents amb un amic/ga o a la teva parella. Escriu-ho en un paper o dibuixa-ho!. Posar paraules a allò que sentim activa la part racional del cervell i disminueix la intensitat emocional.

Desenfoca’t per una estona

Obre el teu centre d’atenció. Deixa de pensar en el problema en si i busca les coses al teu voltant hi ha coses que van bé.

Canvia la manera de pensar

Sent el mateix la persona que veu el got mig ple que qui el veu mig buit? Les emocions sorgeixen de la forma en com llegim el que succeeix al món. Canviant la nostra manera d’interpretar el que ens envolta, és a dir, fent una lectura diferent a la mateixa situació, podem regular les emocions desagradables.

Demana ajuda

Demanar ajuda és una magnífica qualitat humana. No estàs sol/a. Hi ha molta gent disposada a ajudar-te per a que et trobis millor. Compta amb el teu metge, psicòlegs i psiquiatres!

4. ACTUA

Ara sí, de forma conscient, seguint els passos has pogut decidir un camí apropiat per aquesta situació. Actua de forma conscient amb la teva elecció saludable.

Bibliografia:

Keefer, V., Saklofske, J. i Parker,D.A. (2008). Emotional Intelligence, Stress and Health: When the Going Gets Tough, the Tough turns to Emotions. En L. Dacre Pool, P. Qualter (ed.), An introduction to Emotional Intelligence (pp. 161-183). Chichester (UK): Wiley & So.

Forés, A. En el Postgrau Educació emocional i Benestar, Universitat de Barcelona (curs 2019-2020)